شبکه بهداشت و درمان رشتخوار

چگونه از وبای التور پیشگیری کنیم

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

چگونه از وبای التور پیشگیری کنیم؟

التور یکی از بیماریهای اسهالی است ه گاه به صورت حاد ظاهر می شود. عامل آن میکروب وبا است و علائم بیماری ناشی از سمی است که توسط میکروب در روده باریک افراد ترشح می شود.

علایم بیماری
اغلب ممکن است شخص اسهال خفیف داشته باشد و یا صلا علامتی نداشته باشد و گاه به صورت اسهال شدید همراه یا بدون استفراغ، از دست رفتن آب و املاح بدن می تواند به سرعت و در ظرف 4-3 ساعت سبب کم آبی شدید بدن و مرگ شود. به خصوص اگر آب و املاح از دست داده شده جبران نشود.

دوره پنهانی
دوره پنهانی از چند ساعت تا 5 روز است ولی به طور معمول 2-1 روز می باشد.

راه های انتقال

  • آب آلوده به مدفوع، منابع آب حفاظت نشده مانند: چاهها، دریاچه ها، استخرها، جویبارها و ..... آشامیدنی ها و خوراکی های آلوده.
  • سبزی و میوه های خام آلوده و یا شسته شده با آب آلوده
  • غذاهای پخته هم ممکن است پس از تهیه به وسیله دست یا مگس آلوده شده باشند.
  • شیر آلوده و بستنی که از منابع غیرمطمئن تهیه شده باشد.
  • بیماری نیز می تواند از انسان به انسان و از طریق دست های آلوده ، تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران و ملحفه ها ایجاد شود.

راه های پیشگیری

  • از آب آشامیدنی سالم (آب لوله کشی) استفاده نمایید. در صورتی که آب لوله کشی در دسترس نباشد با جوشاندن آب و یا ضدعفونی کردن آن با کلر می توان آب آشامیدنی سالم تهیه نمود.
  • بعد از توالت و قبل از تهیه و صرف غذا دست ها را با آب و صابون بشویید.
  • سبزی ها و میوه ها را مطابق با مراحل سالم سازی سبزیجات ضدعفونی نمایید.
  • از مصرف موادغذایی که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می شود جدا خودداری نمایید.
  • مواد غذایی فاسد شدنی را در ظروف در بسته در یخچال نگهداری نمایید.
  • در صورت مصرف غذای پخته شده و سرد شده حتما غذا را گرم کرده و در حالی که گرم است مصرف نمایید.
  • مواد غذایی را از دسترس حشرات و جوندگان دور نگه دارید.
  • از ورود حشرات به محیط مسکونی جلوگیری کنید.
  • برای تغذیه کودک حتی الامکان از شیشه و پستانک استفاده نشود. در صورت استفاده از شیشه و پستانک آن را قبل از استفاده خوب شسته و بجوشانید.
  • کلیه وسایل پخت و پز و غذاخوری بعد ز مصرف کاملا تمیز و شسته شوند.
  • از ریختن زباله در جویها، نهرها، معابر و اماکن عمومی جدا خودداری نمایید.
  • از شیر و فراورده های لبنی پاستوریزه استفاده کنید.
  • حتی الامکان از مصرف یخ های آماده پرهیز نمایید.
  • توصیه می گردد در هنگام مسافرت غذا و آب سالم همراه خود داشته باشید.

روش سالم سازی سبزیجات
برای جلوگیری از مبتلا شدن به انگل ها و بیماریهای روده ای حتما باید سبزیجاتی را که می خواهیم به صورت خام مصرف کنیم به طرق زیر سالم ساز نمده و بعد مصرف نماییم.

مرحله اول: پاکسازی: ابتدا سبزیجات را به خوبی پاک کرده، با آب تمیز شستشو می دهیم تا مواد زائد و گل و لای آن برطرف گردد.
مرحله دوم: انگل زدایی: سپس آن را در ظرف 5 لیتری آب ریخته و به ازا هر لیتر 3 الی 5 قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه می کنیم و قدری به هم می زنیم تا تمام سبزیجات داخل کفاب قرار گیرد. بعد از 5 دقیقه سبزیجات را از روی کف جمع آوری نموده و با آب سالم شستشو می دهیم تا تخم انگل ها و باقیمانده مایع ظرفشویی پاک شود.
مرحله سوم: ضدعفونی: برای ضدعفونی و از بین بردن میکروب ها یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین در ظرف 5 لیتری پر از آب ریخته، کاملا حل می کنیم. سپس سبزی انگل زدایی شده را برای مدت 5 دقیقه در محلول قرار داده و آب کشی می کنیم.

تذکر: اگر پر کلرین در دسترس نباشد می توان از یک قاشق مرباخوری آب ژاول 10 درصد و یا دو قاشق مرباخوری آب ژاول 5 درصد یا ماده ضدعفونی کننده مجاز دیگر که در داروخانه و یا سوپر مارکت ها وجود دارد مطابق دستور مصرف، استفاده گردد.

مرحله چهارم: شستشو: سبزی ضدعفونی شده را مجددا با آب سالم شستشو داده تا کلر باقیمانده از روی سبزی پاک شود، سپس مصرف می کنیم