چگونه از وبای التور پیشگیری کنیم؟
التور یکی از بیماریهای اسهالی است ه گاه به صورت حاد ظاهر می شود. عامل آن میکروب وبا است و علائم بیماری ناشی از سمی است که توسط میکروب در روده باریک افراد ترشح می شود.
علایم بیماری
اغلب ممکن است شخص اسهال خفیف داشته باشد و یا صلا علامتی نداشته باشد و گاه به صورت اسهال شدید همراه یا بدون استفراغ، از دست رفتن آب و املاح بدن می تواند به سرعت و در ظرف 4-3 ساعت سبب کم آبی شدید بدن و مرگ شود. به خصوص اگر آب و املاح از دست داده شده جبران نشود.
دوره پنهانی
دوره پنهانی از چند ساعت تا 5 روز است ولی به طور معمول 2-1 روز می باشد.
راه های انتقال
- آب آلوده به مدفوع، منابع آب حفاظت نشده مانند: چاهها، دریاچه ها، استخرها، جویبارها و ..... آشامیدنی ها و خوراکی های آلوده.
- سبزی و میوه های خام آلوده و یا شسته شده با آب آلوده
- غذاهای پخته هم ممکن است پس از تهیه به وسیله دست یا مگس آلوده شده باشند.
- شیر آلوده و بستنی که از منابع غیرمطمئن تهیه شده باشد.
- بیماری نیز می تواند از انسان به انسان و از طریق دست های آلوده ، تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران و ملحفه ها ایجاد شود.
راه های پیشگیری
- از آب آشامیدنی سالم (آب لوله کشی) استفاده نمایید. در صورتی که آب لوله کشی در دسترس نباشد با جوشاندن آب و یا ضدعفونی کردن آن با کلر می توان آب آشامیدنی سالم تهیه نمود.
- بعد از توالت و قبل از تهیه و صرف غذا دست ها را با آب و صابون بشویید.
- سبزی ها و میوه ها را مطابق با مراحل سالم سازی سبزیجات ضدعفونی نمایید.
- از مصرف موادغذایی که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می شود جدا خودداری نمایید.
- مواد غذایی فاسد شدنی را در ظروف در بسته در یخچال نگهداری نمایید.
- در صورت مصرف غذای پخته شده و سرد شده حتما غذا را گرم کرده و در حالی که گرم است مصرف نمایید.
- مواد غذایی را از دسترس حشرات و جوندگان دور نگه دارید.
- از ورود حشرات به محیط مسکونی جلوگیری کنید.
- برای تغذیه کودک حتی الامکان از شیشه و پستانک استفاده نشود. در صورت استفاده از شیشه و پستانک آن را قبل از استفاده خوب شسته و بجوشانید.
- کلیه وسایل پخت و پز و غذاخوری بعد ز مصرف کاملا تمیز و شسته شوند.
- از ریختن زباله در جویها، نهرها، معابر و اماکن عمومی جدا خودداری نمایید.
- از شیر و فراورده های لبنی پاستوریزه استفاده کنید.
- حتی الامکان از مصرف یخ های آماده پرهیز نمایید.
- توصیه می گردد در هنگام مسافرت غذا و آب سالم همراه خود داشته باشید.
روش سالم سازی سبزیجات
برای جلوگیری از مبتلا شدن به انگل ها و بیماریهای روده ای حتما باید سبزیجاتی را که می خواهیم به صورت خام مصرف کنیم به طرق زیر سالم ساز نمده و بعد مصرف نماییم.
مرحله اول: پاکسازی: ابتدا سبزیجات را به خوبی پاک کرده، با آب تمیز شستشو می دهیم تا مواد زائد و گل و لای آن برطرف گردد.
مرحله دوم: انگل زدایی: سپس آن را در ظرف 5 لیتری آب ریخته و به ازا هر لیتر 3 الی 5 قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه می کنیم و قدری به هم می زنیم تا تمام سبزیجات داخل کفاب قرار گیرد. بعد از 5 دقیقه سبزیجات را از روی کف جمع آوری نموده و با آب سالم شستشو می دهیم تا تخم انگل ها و باقیمانده مایع ظرفشویی پاک شود.
مرحله سوم: ضدعفونی: برای ضدعفونی و از بین بردن میکروب ها یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین در ظرف 5 لیتری پر از آب ریخته، کاملا حل می کنیم. سپس سبزی انگل زدایی شده را برای مدت 5 دقیقه در محلول قرار داده و آب کشی می کنیم.
تذکر: اگر پر کلرین در دسترس نباشد می توان از یک قاشق مرباخوری آب ژاول 10 درصد و یا دو قاشق مرباخوری آب ژاول 5 درصد یا ماده ضدعفونی کننده مجاز دیگر که در داروخانه و یا سوپر مارکت ها وجود دارد مطابق دستور مصرف، استفاده گردد.
مرحله چهارم: شستشو: سبزی ضدعفونی شده را مجددا با آب سالم شستشو داده تا کلر باقیمانده از روی سبزی پاک شود، سپس مصرف می کنیم